Sibiu: Arhitect șef trimis în judecată. Condiționa semnarea actelor de primirea unor sume de bani

Sibiu: Arhitect șef trimis în judecată. Condiționa semnarea actelor de primirea unor sume de bani
Sibiu: Arhitect șef trimis în judecată. Condiționa semnarea actelor de primirea unor sume de bani / Sursă FOTO: Pixabay
Publicat: 03/12/2020, 16:08
Actualizat: 06/04/2021, 15:19

Arhitectul şef al comunei Şelimbăr, județul Sibiu, a fost acuzat că a condiţionat semnarea mai multor acte de primirea unor sume de bani. Acesta mai este acuzat și că a controlat o firmă de proiectare prin interpuși, fiind trimis în judecată de procurori.

Arhitectul ar fi condiționat îndeplinirea semnarea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu

Radu Horotan, arhitectul șef al comunei Șelimbăr, ar fi condiționat îndeplinirea semnarea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu, referitoare la procedurile administrative de emitere a autorizațiilor de construire, de contractarea și apoi de plata serviciilor de proiectare și arhitectură prestate de o societate comercială din Sibiu, controlată chiar de el, transmite, joi, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean.

Faptele de care este acuzat arhitectul, pentru care s-a făcut trimiterea în judecată, au avut loc în cursul lunilor aprilie 2017 și respectiv noiembrie 2017, relatează Mediafax.

„În urma acestei condiționări executate, mituitorul I.I., reprezentant al unui dezvoltator imobiliar din judeţul Sibiu, a renunțat la colaborarea anterioară cu o societate de acest profil de pe piață și a încheiat două contracte de prestări servicii de proiectare cu societatea de arhitectură anterior menţionată, după care a efectuat plățile indicate de inculpat, asigurând astfel un folos necuvenit arhitectului șef, reprezentat de profitul realizat de pe urma plății valorii de proiectare, în sumă de 10.087 de lei, care, în această modalitate de deghizare, a ajuns apoi cu titlu de mită în posesia acestuia”, arată Veștemean.

În perioada februarie 2017 – decembrie 2019, prin acte materiale distincte și succesive, în calitatea sa de arhitect șef, având interes personal, Horotan ar fi încheiat și executat contracte de prestări servicii de proiectare. Practic diferite persoane fizice și juridice au solicitat Primăriei Șelimbăr îndeplinirea unor acte administrative în domeniul construcțiilor și urbanismului, cu două societăţi comerciale, ambele controlate de facto de către familia arhitectului șef, una dintre cele două societăți fiind și administrată în drept de soția sa.

Procurorii spun că în acest fel, arhitectul șef a participat la luarea unor decizii în favoarea sa și a soției sale și a procedat la emiterea unui număr de 43 de autorizații de construire, în folosul clienților societăților controlate de el și de soție, care au achitat contravaloare serviciilor de proiectare și arhitectură, și, de asemenea, după ce a verificat din punct de vedere tehnic documentații tehnice provenite de la societățile comerciale controlate de facto de către acesta și de către soția sa, arhitectul șef a semnat și a avizat acte administrative respective.

„A emis avize de oportunitate și respectiv a întocmit rapoarte/referate de specialitate într-un număr de 9 situații, în folosul clienților societăților controlate de acesta, care apoi au achitat contravaloare serviciilor de proiectare și arhitectură, iar, de pe urma îndeplinirii acelor acte administrative, aferente celor 52 de situații anterior menționate, cu încălcare a prevederilor art. 79 alin. 1 lit. c și alin. 2 din Legea nr. 161/2003, republicată, s-a creat un folos patrimonial total în cuantum 2.386.060,26 de lei, reprezentat de prețul acelor prestări de servicii achitat de clienții celor două societăți comerciale”, mai spune Veștemean.

Radu Horotan, în calitatea sa de arhitect șef al comunei Șelimbăr, era în situație de incompatibilitate cu efectuarea de lucrări de arhitectură și proiectare, dar și cu calitatea de acționar/asociat/director/administrator la persoane juridice autorizate în acest domeniu. Cu toate acestea, procurorii sibieni spun că în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2020, a avut operațiuni financiare, ca activități de prestări servicii în cadrul societăţii comerciale administrate de facto.

Societatea avea ca obiect de activitate efectuarea de documentații necesare în domeniul autorizării edificării unor construcții și în domeniul urbanismului, fiind autorizată să efectueze astfel de documentații tehnice. Această societate ar fi fost controlată de arhitect prin interpuși.

Reținut în 16 ianuarie 2020

Arhitectul șef al Șelimbărului a fost reținut în 16 ianuarie 2020, apoi cercetat sub control judiciar, măsură prelungită succesiv câte 60 de zile, care urmează să expire în 10 ianuarie 2021.

Prin rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus, în 27 noiembrie, trimiterea în judecată a inculpatului pentru luare de mită, folosirea funcției în scopul favorizării unor persoane, în formă continuată compusă din 52 de acte materiale, şi efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Operaţiuni Speciale Sibiu şi Serviciul Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...