Sibiu: Arhitect șef trimis în judecată. Condiționa semnarea actelor de primirea unor sume de bani

Sibiu: Arhitect șef trimis în judecată. Condiționa semnarea actelor de primirea unor sume de bani
Sibiu: Arhitect șef trimis în judecată. Condiționa semnarea actelor de primirea unor sume de bani / Sursă FOTO: Pixabay
Publicat: 03/12/2020, 16:08
Actualizat: 06/04/2021, 15:19

Arhitectul şef al comunei Şelimbăr, județul Sibiu, a fost acuzat că a condiţionat semnarea mai multor acte de primirea unor sume de bani. Acesta mai este acuzat și că a controlat o firmă de proiectare prin interpuși, fiind trimis în judecată de procurori.

Arhitectul ar fi condiționat îndeplinirea semnarea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu

Radu Horotan, arhitectul șef al comunei Șelimbăr, ar fi condiționat îndeplinirea semnarea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu, referitoare la procedurile administrative de emitere a autorizațiilor de construire, de contractarea și apoi de plata serviciilor de proiectare și arhitectură prestate de o societate comercială din Sibiu, controlată chiar de el, transmite, joi, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean.

Faptele de care este acuzat arhitectul, pentru care s-a făcut trimiterea în judecată, au avut loc în cursul lunilor aprilie 2017 și respectiv noiembrie 2017, relatează Mediafax.

„În urma acestei condiționări executate, mituitorul I.I., reprezentant al unui dezvoltator imobiliar din judeţul Sibiu, a renunțat la colaborarea anterioară cu o societate de acest profil de pe piață și a încheiat două contracte de prestări servicii de proiectare cu societatea de arhitectură anterior menţionată, după care a efectuat plățile indicate de inculpat, asigurând astfel un folos necuvenit arhitectului șef, reprezentat de profitul realizat de pe urma plății valorii de proiectare, în sumă de 10.087 de lei, care, în această modalitate de deghizare, a ajuns apoi cu titlu de mită în posesia acestuia”, arată Veștemean.

În perioada februarie 2017 – decembrie 2019, prin acte materiale distincte și succesive, în calitatea sa de arhitect șef, având interes personal, Horotan ar fi încheiat și executat contracte de prestări servicii de proiectare. Practic diferite persoane fizice și juridice au solicitat Primăriei Șelimbăr îndeplinirea unor acte administrative în domeniul construcțiilor și urbanismului, cu două societăţi comerciale, ambele controlate de facto de către familia arhitectului șef, una dintre cele două societăți fiind și administrată în drept de soția sa.

Procurorii spun că în acest fel, arhitectul șef a participat la luarea unor decizii în favoarea sa și a soției sale și a procedat la emiterea unui număr de 43 de autorizații de construire, în folosul clienților societăților controlate de el și de soție, care au achitat contravaloare serviciilor de proiectare și arhitectură, și, de asemenea, după ce a verificat din punct de vedere tehnic documentații tehnice provenite de la societățile comerciale controlate de facto de către acesta și de către soția sa, arhitectul șef a semnat și a avizat acte administrative respective.

„A emis avize de oportunitate și respectiv a întocmit rapoarte/referate de specialitate într-un număr de 9 situații, în folosul clienților societăților controlate de acesta, care apoi au achitat contravaloare serviciilor de proiectare și arhitectură, iar, de pe urma îndeplinirii acelor acte administrative, aferente celor 52 de situații anterior menționate, cu încălcare a prevederilor art. 79 alin. 1 lit. c și alin. 2 din Legea nr. 161/2003, republicată, s-a creat un folos patrimonial total în cuantum 2.386.060,26 de lei, reprezentat de prețul acelor prestări de servicii achitat de clienții celor două societăți comerciale”, mai spune Veștemean.

Radu Horotan, în calitatea sa de arhitect șef al comunei Șelimbăr, era în situație de incompatibilitate cu efectuarea de lucrări de arhitectură și proiectare, dar și cu calitatea de acționar/asociat/director/administrator la persoane juridice autorizate în acest domeniu. Cu toate acestea, procurorii sibieni spun că în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2020, a avut operațiuni financiare, ca activități de prestări servicii în cadrul societăţii comerciale administrate de facto.

Societatea avea ca obiect de activitate efectuarea de documentații necesare în domeniul autorizării edificării unor construcții și în domeniul urbanismului, fiind autorizată să efectueze astfel de documentații tehnice. Această societate ar fi fost controlată de arhitect prin interpuși.

Reținut în 16 ianuarie 2020

Arhitectul șef al Șelimbărului a fost reținut în 16 ianuarie 2020, apoi cercetat sub control judiciar, măsură prelungită succesiv câte 60 de zile, care urmează să expire în 10 ianuarie 2021.

Prin rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus, în 27 noiembrie, trimiterea în judecată a inculpatului pentru luare de mită, folosirea funcției în scopul favorizării unor persoane, în formă continuată compusă din 52 de acte materiale, şi efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Operaţiuni Speciale Sibiu şi Serviciul Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri